Running Chicken

Het verhaal

Van de stoffen- en knopenverzameling die Marjolijn in haar studietijd heeft aangelegd, is ze na haar studie serieuzer aan de slag gegaan met het maken van speelgoedknuffels, tassen en mobiles. Tot die tijd was het werken met stof een hobbymatige bezigheid. Ze had er zo veel plezier in om vrolijke, kleurrijke beesten te maken, dat ze "er iets mee moest doen"... En zo is Running Chicken ontstaan, het merkje waaronder Marjolijn dit speelgoed verkoopt.

Waar komen het logo en de naam vandaan?

Dat is een heel verhaal, want al hoewel het merkje nog niet zo lang bestaat, zijn de simpele lijntekeningen van de vogeltjes al járen oud:

Op de middelbare school moest Marjolijn namelijk een onderzoek doen naar een schilder van moderne kunst. Zij koos voor de expressionistische schilder Paul Klee, een raakte gefascineerd! In het spookjesachtige, dromerige teken- en schilderwerk van Paul Klee komen vogels regelmatig voor. In het kader van het onderzoek heeft Marjolijn de vogels van Paul Klee nog verder geabstraheerd tot tekeningen die uit één lijn bestonden. In de loop der jaren (er was toen natuurlijk geen sprake meer van een onderzoek op school) bleven deze lijntekeningen leuk om te maken, want ze waren héél eenvoudig en "altijd goed". Dat wil zeggen: onafhankelijk van hoe de lijnen van het lijfje, de poten of de kop ook liepen, de vogels kregen meteen karakter en de tekening slaagde altijd! Marjolijn werd altijd blij van het tekenen van de vogeltjes want ze hoefden juist niet perfect te zijn! (En dat is soms wel eens een hele opluchting als je merkt dat alles wat je doet, nooit meteen goed is, je hard moet werken om iets te bereiken, als alles langer duurt dan je denkt... ;) ). In de loop der jaren zijn er al heel wat verschillende versies van de vogeltjes getekend, maar de basis van de lijntekening bleef.

De knuffels van Marjolijn hebben dezelfde eigenschappen als de vogeltekeningen: ze zijn niet "perfect" zoals veel knuffels die je in de speelgoedwinkel kunt kopen, maar ze hebben stuk voor stuk karakter en ze maken je vrolijk en blij! Daarom krijgen de knuffels een label met daarop het logo in de vorm van de rennende kip, de vogel-lijntekening die Marjolijn het leukst vindt om te maken.

In 2010 opende Marjolijn voor haar knuffels een webshop op Etsy.com (een on-line platform voor handgemaakte spullen). Omdat Etsy georienteerd is op de Amerikaanse markt, hebben de knuffels de Engelse merknaam Running Chicken gekregen.

Zo zijn het logo en de merknaam dus ontstaan!

Jammer genoeg is de Etsy webwinkel van Running Chicken niet meer in gebruik, want de verzendkosten van de knuffels naar landen buiten Nederland zijn in verhouding veel te duur en het platform is eigenlijk niet gemaakt voor de Nederlandse markt (waar op dit moment toch de meeste kopers van Running Chicken zitten). Vandaar dat Marjolijn heel enthousiast werd toen Astrid van Spronsen haar benaderde voor het openen van een webwinkel op Markita.nl, een Nederlands platform voor handgemaakte en/of in kleine series gemaakte producten. Meer informatie hierover vind je onder verkoopinformatie.

Marjolijn Weeda

Marjolijn Weeda